Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Andy Warhol portréi Bécsben
E-mail Nyomtatás PDF

 

Andy Warhol híres zsidó személyiségekről készült portrésorozata Bécsben

Bécs, 2012. március 14., szerda (MTI) - Andy Warhol híres huszadik századi zsidó személyiségekről készült portrésorozata  látható szerdától a Bécsi Zsidó Múzeumban.

A portrék 1980-ban készültek. A többnyire fotóra festéssel készült, pop-art alkotások mások mellett Franz Kafkát, Albert Einsteint, Sigmund Freudot, George Gershwint és Martin Buber filozófust ábrázolják.
Mint az a múzeum közleményében olvasható, a sorozat ötlete Ronald Feldman műkereskedőtől származott. Feldman azután vetette fel az elképzelést, hogy látta Warholnak Golda Meir izraeli miniszterelnökről készült arcképeit. A kereskedő mintegy száz névből álló listát állított össze, s Warhol ezekből választott ki tízet.
A sorozat fogadtatása az 1980-as években nem volt egyöntetűen kedvező: Warholt azzal vádolták, hogy anyagi haszonszerzés céljával trivializál fontos történelmi személyiségeket. A sorozat vitákat váltott ki a kiválasztott személyiségek miatt is, és amiatt is, hogy maga Warhol nem volt zsidó.
A Zsidó zsenik - Warhol zsidói című bécsi kiállítás nem csak a tíz portrét, de azok keletkezési történetét is bemutatja. Egy, a múzeumban bemutatott interjúban az osztrák származású, New York-ban élő galériatulajdonos Feldman visszaemlékezik arra, hogy hogyan alakult ki a végleges lista.
A tárlaton láthatók a művész 1981-es bécsi látogatásakor készült fotók is, és az a portré, amelyet André Heller, a számos műfajban otthonosan mozgó, híres osztrák művész készített Warholról ugyanebből az alkalomból.