Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Lengyel emlékérmék
E-mail Nyomtatás PDF

 

Emlékérméken idézi fel a zsidók bújtatásáért lemészárolt lengyel családokat a jegybank

Varsó, 2012. március 14., szerda (MTI) - Emlékérméken idéz fel a zsidók bújtatásáért a náci németek által lemészárolt három lengyel családot a jegybank (NBP).

Az NBP 2009-ben bocsátott ki először emlékérméket a Zsidókat mentő lengyelek sorozatban, melyeken három lengyel asszony hősiességét idézte fel. Idén két érmét dedikálnak a második világháború idején kegyetlen módon lemészárolt Ulm, Kowalski és Baranek családoknak, akik más hasonló sorsra jutottakat is jelképeznek.
A náci németek a lengyeleket alsóbbrendű lényeknek tekintették, és ezért a számukra emberszámba sem vehető zsidók bújtatásáért egész Európában csak őket büntették halállal. A rajtakapottakat egész családjukkal együtt pusztították el, de ennek ellenére akár több százezer lengyel is segíthetett az üldözött zsidóknak.
A megmentett zsidók igazságtalannak nevezik a nyugat-európaiak vádaskodását, mely szerint a lengyelek is részt vettek a holokausztban. Nem tagadják az antiszemitizmus létezését, de kiemelik, hogy a náci megszállás idején sokan életüket kockáztatva bizonyították emberiségüket, akár az Ulm család, amelynek boldoggá avatási eljárásának első szakaszát Lengyelországban már lezárták.
Ulmék az ország déli részében fekvő Markowa faluban laktak. A helyi társadalmi és egyházi életben aktív szerepet vállaló családfő egy nyolc személyes zsidó családnak adott menedéket saját padlásán. A legújabb adatok szerint további három nőt és egy kislányt a közeli erdőben rejtett el egy saját kezűleg felépített viskóban.
1944. március 24-én egy helybeli lengyel rendőr feljelentése után egy német csendőrosztag rontott be Ulmék házába: először a zsidókat gyilkolták meg, majd a lengyel családapát és a 9 hónapos terhes anyát lőtték le hat kicsi gyermekük szeme láttára, végül a csemetékkel is végeztek. Az erdőben bujkálók hasonló sorsra jutottak.
A Krakkótól északra található Miechow melletti faluban 1943. március 15-én négy tizenéves náci csendőr és parancsnokuk behatolt a négy fős Baranek család házába. A németek a bújtatott zsidók kiadatását követelték, de amikor a lengyelek nem akartak együttműködni, a falubeliekkel átkutatták a csűrt. A megtalált zsidókat lelőtték és "kihallgatták" a családtagokat. Végül tarkón lőtték a szülőket, majd a tíz és tizenkét éves fiaikkal is végeztek.
A Varsótól délre fekvő Radom melletti faluban élő Kowalski családot 1942. december 6-án élve égették el, mert egy zsidó párnak nyújtott menedéket. Aznap besúgók jelentése alapján a náci csendőrség az egész települést átkutatta, hogy megtalálja a helybeliek által rejtegetett zsidókat. Az öt gyerekes Kowalski családot egy faépületbe zárták, majd rájuk gyújtották azt. Ez a sors érte a falu további csaknem harminc lakosát.
A jeruzsálemi Jad Vasem intézet adatai szerint a zsidók önzetlen megmentéséért járó Világ igaza címet 2012. január 21-ig közel 6300 ezer lengyel érdemelte ki, azaz az összes kitüntetett negyede.