Ma napja van
Címlap Vallás, imaidők Imák, zsoltárok, énekek Áldások

Ünnepi áldások

E-mail Nyomtatás PDF

Áldásmondás (Bracha) szabályai


1. Ha van az ember előtt búzakenyér meg árpakenyér, akkor a búzakenyeret kell előnyben részesíteni és arra mondani "Hámoci"-t és az árpakenyérre nem kell mondani semmit.


2. Ha előtte van olajbogyó, datolya, szőlő, füge, gránátalma, akkor az áldást ("Pri haéc") az olajbogyóra kell mondani és a többi gyümölcsre, nem kell mondani semmit.


3. Ha olajbogyó nem volt előtte, csak a másik négyféle gyümölcs: datolya, szőlő, füge, gránátalma, akkor a datolyára kell mondani a "Pri haéc" áldást, mert ha olajbogyó nincsen, akkor a datolya veszi át az elsőbbséget az áldásmondásra. Ha pedig datolya nincsen, akkor a szőlő veszi át az elsőbbséget, aztán a füge és végül a gránátalma; ha például előtte fekszik gránátalma meg körte vagy cseresznye: akkor a gránátalmára kell a "Pri haéc" áldást mondani, mert a körte vagy a cseresznyével szemben a gránátalmát illeti meg az elsőbbség.


4. Ha előtte van bármilyen gyümölcs, és közte van abból az ötféle gyümölcsből is egy fajta, amit fent a 2-ik, pontban említettem, például: előtte fekszik körte, alma, dió és füge is van ottan, akkor a fügére kell mondani a "Pri haéc" áldást. Vagyis, ha előtte van akármelyik fajta gyümölcs, abból az ötféléből, amit a 2-ik pontban leírtam és másféle gyümölcs is van előtte, akkor mindig azt a gyümölcsöt kell előnyben részesíteni, amelyik a fenti ötféle gyümölcsből való és arra kell az áldást mondani.


5. Ha előtte van különféle gyümölcs, de a fenti ötféléből egy sincsen, például: alma, dió és körte, akkor arra a gyümölcsre mondja az áldást, amelyik gyümölcsöt legjobban szereti.


6. Ha előtte van egy egész alma és egy fél körte, dacára hogy a körtét jobban szereti, mint az almát, mégis az almára kell az áldást mondani, mert az egészet mindig jobban kell kitüntetni, mint a felet.


7. Olyan gyümölcsre, amely a fán terem, "Pri haéc" áldást kell mondani reá; ami földben terem például zöldségfélékre, "Pti háádáma" áldást mondanak. Ami pedig sem a földben sem a fán terem, arra "Sehakól" áldást mondanak, például: húsra, halra, tejre, túróra, továbbá mindenféle italra: kivéve a borra.


8. Ha előtte van gyümölcs, amire "Pri haéc" mondandó és előtte van földi gyümölcs, amire "Pri háádámá" mondandó. Például elotte van dió és retek, és a mindkettőből akar enni, akkor előbb mondjon "Pri haéc"-t a dióra, azután "Pri háádámá"-t a retekre. Mert az a szabály, hogy előnyben kell részesíteni a fa gyümölcsét a földi gyümölcs fölött, ha egyformán szereti mind a kettőt. De ha a földi gyümölcsöt, például a retket, jobban szereti, mint a diót, akkor előbb keli a "Pri háádámá"-t mondani és azután a"Pri haéc" áldást.


9. Ha előtte sütemény van, amelyre "Miné Mezonot" mondandó és előtte van gyümölcs, kávé, bor, akkor a süteményre kell "Miné Mezonot" áldást mondani, azután a borra "Pri hágafen"-t (a kávéra már nem kell semmi áldást mondani, mert a bor mentesítette) s végül a gyümölcsre "Pri haéc"-t. Vagyis a süteményre kell legelőször áldást mondani. Azért van az a szokás pénteken este, amikor borra mondják a "Kidus"-t, hogy a kalácsot betakarják, mert igazság szerint a kalácsra kellene előbb "Moci"-t mondani és azután a borra, és péntek este fordítva mondják a "Kidus" miatt, ezért takarják be a kalácsot, hogy ne lássa a bor elonyben részesítését. Ez szimbólum.


10. Fent azt mondottuk, hogy ami fán terem, arra "Pri haéc"-t kell mondani. Tudni kell azonban, hogy csak azt nevezzük fának, amelynek az ágai télen is megmaradnak és az ágakból tavaszkor ismét levelek nőnek ki. Ha azonban télen egészen eltűnnek az ágak és csak a gyökér marad meg, ilyen fának a gyümölcsére nem "Pri haéc"-t mondanak, hanem "Pri háádámá"-t, mert azt nem fának nevezzük.


11. Gombára "Sehákol"-t mondanak, retekre "Pri háádámá"-t mint a főtt krumplira is.


12. Gyümölcsnek a magjára, ha édes, "Pri háádámá"-t kell mondani, ha keserű, nem kell semmilyen áldást mondani.


13. Ha kétes, milyen áldást mondjon valamely gyümölcsfélére, hogy "Pri háéc"-t, vagy "Pri háádámá"-t, akkor "Pri háádámá"-t mondjon.


14. Megfőtt rizskására vagy köleskására "Sehakol"-t mondanak. Kukoricakenyérre szintén.


15. A borra mindig "Pri hágafen" áldás mondandó. Még ha meg is főzték, vagy belekevertek mézet, fűszert, akkor is


16. Ha leült bort inni és előtte voltak más fajta italok is, amelyekre "Sehákol"-t mondanak, akkor csak a borra kell "Pri hágáfen" áldást mondani, a többi italra nem kell, ha a borivásnál számított a többi italból is inni.

FORRÁS: mazsihisz.hu