Ma napja van
Címlap Magunkról Zsinagógánk története

Zsinagógánk története

E-mail Nyomtatás PDF

 

A Lipótváros északi részén élő zsidóság a XX. század elején a Koháry (mai Nagy Ignác) utcából a mai Újlipótváros területére, az akkori Csáky (ma Hegedűs Gyula) utcába költöztette a templomegyesületet. Vajda Béla tervei alapján az imaszobát a Csáky utca 3. szám alatti bérházban alakították ki 1911-ben, később megvásárolták a házat, és 1927-re Baumhorn Lipót, a híres zsinagógaépítő útmutatásai alapján udvari beépítéssel kibővítették a zsinagógát.

 

Módosítás: ( 2011. december 03. szombat, 20:27 ) Bővebben...
 
E-mail Nyomtatás PDF

Baumhorn Lipót, a zsinagógaépítő

 

Baumhorn Lipót, a magyarországi zsinagógaépítészet kétségtelenül legnagyobb egyénisége. Több évtizedes alkotói tevékenysége nagy részét zsinagógák tervezése és építése tette ki. Ilyen lenyűgöző számú és magas művészi színvonalú életművel talán csak a színházépítő Fellner és Helmer rendelkezik.

Bővebben...
 
E-mail Nyomtatás PDF

 

A zsidó Pest történetéről

 

Budapest területén zsidók először Budán, a Várban, a Szent György tér környékén telepedtek meg a 13. században. Miután innen őket a 17. században kitiltották, a mai Óbudán jött létre az ország legnagyobb zsidó közössége (minderről részletesebben A zsidó Buda című cikkben). Óbuda előnye volt, hogy közel esett a nagy pesti vásárokhoz, amelyek környékén egészen 1786-ig tilos volt zsidóknak letelepedni, és árusítani is csak a városkapun kívül lehetett. Óbudáról jártak hát a zsidók a kirakodóvásárra, amely az Új vásártéren, azaz a mai Erzsébet téren volt; ehhez közel alakult ki a zsidók piaca is a Madách Imre tér északi felén. A piac közelében sorra nyíltak a vásárra érkező zsidókat elszállásoló vendéglők, majd miután megkapták a letelepedés jogát, egyre többen maradtak a környéken, és szép lassan itt, főképp a Király utcában alakult ki Pest első zsidónegyede.

 

Módosítás: ( 2011. december 03. szombat, 20:14 ) Bővebben...