Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Holokauszt-túlélők támogatása
E-mail Nyomtatás PDF

A MAZSIHISZ felszólítja a kormányt a holokauszt túlélőknek járó támogatás azonnali kifizetésére


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szomorúnak tartja, hogy Magyarország kormánya mind a mai napig nem fizette ki a 2007-ben kötött szerződésben vállalt, a holokauszt túlélőknek 2011-ben járó – és a költségvetési törvényben szereplő – 4,2 millió dollárt, pedig annak kifizetésére a kormány több tagja is határozott ígéretet tett külföldön,- és belföldön is

A fizetési határidő óta csak Magyarországon közel 1000 jogosult halt meg, akik így már nem részesülhetnek ebben a juttatásban.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) munkatársai többször, ürügyként hivatkoztak a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány átalakítására, arra, hogy az azzal kapcsolatos bírósági döntés hiánya akadályozza a kifizetést.

Ezek a közlések nem valósak, a támogatás átutalása, szétosztása egyáltalán nincs összefüggésben a MAZSÖK átalakításával.

A MAZSÖK tervezett átalakítására vonatkozó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumi kérelemnek helyt adó I. fokú Bírósági döntést a Fővárosi Ítélőtábla jogilag megalapozatlannak találta, és hatályon kívül helyezte.

Megdöbbentő, hogy a KIM, – amelynek egyik legfőbb feladata a jogállami feltételek kidolgozása – képtelen volt arra, hogy olyan okiratokat terjesszen elő, amelyek egy bírósági döntés alapjául szolgálhatnának, és amelyek kiállják a független bíróságok vizsgálatát.

A MAZSIHISZ felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjék a holokauszt túlélőknek 2011-ben járó összeg átutalásáról, s ezzel állítsa helyre Magyarország szavahihetőségét és tekintélyét.

Módosítás: ( 2011. november 27. vasárnap, 17:35 )