Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Kárpótlás,biztosítók
E-mail Nyomtatás PDF

 

Amerikai holokauszt-túlélők európai biztosítótársaságokat szándékoznak beperelni


Lehetővé tenné a német Allianz és az olasz Generali biztosítótársaságnak a világháború idejéből származó dokumentációjához való hozzáférést, valamint kárpótlási perek indítását az Egyesült Államokban az a törvénytervezet, amelyről szerdán tartanak meghallgatást az amerikai képviselőház külügyi bizottságában.


Több ezer holokauszt-túlélő szerint az említett cégek a zsidó életbiztosítások tömegeire tették rá a kezüket és azóta is megtagadták, hogy kifizessék a ma már 20 milliárd dollárra rúgó tartásukat. A kárpótlási kezdeményezést azonban nemcsak a német és az amerikai kormány, hanem olyan befolyásos zsidó szervezetek is ellenzik, mint a Rágalmazásellenes Liga és a B'nai B'rith International.

Peter Ammon washingtoni német nagykövet levélben emlékeztette a képviselőház külügyi bizottságának elnökét, a törvénytervezetet támogató Ileana Ros-Lehtinent, hogy Berlin már több milliárd dollárnyi kárpótlást fizetett ki Harmadik Birodalom áldozatainak. Rámutatott, hogy a holokauszt korából származó biztosítási követelésekkel foglalkozó nemzetközi bizottság eddig mintegy 305 millió dollárt fizetett ki a túlélőknek és 200 millió dollárt fordított az őket segélyező humanitárius programokra. A nagykövet szerint a bizottság 1998-ban történt megalakulásakor a biztosítók ígéretet kaptak arra, hogy nem fogják őket beperelni az Egyesült Államokban.
Ros-Lehtinen asszony ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a fél évtizede megszületett, s további 50 képviselő támogatását élvező törvénytervezetből még az idén jogszabály lesz. Az analóg törvénytervezet megszületett a szenátusban is. 
Az Allianz a maga részéről jelezte, hogy az ügyben nem kíván lobbizni az amerikai kongresszusban, s azt tartaná kívánatosnak, ha vitás kérdésekben az amerikai és a német kormány, valamint zsidó szervezetek képviselői tárgyalásos úton találnának megoldást. (MTI)

Módosítás: ( 2011. november 27. vasárnap, 17:56 )