Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Egy varsói bíróság vizsgálatot rendelt el internetes fórumozók antiszemita bejegyzései miatt
E-mail Nyomtatás PDF

Egy varsói bíróság vizsgálatot rendelt el internetes fórumozók antiszemita bejegyzései miatt

Varsó, 2013. január 11., péntek (MTI/dpa) - Egy varsói bíróság pénteken Radoslaw Sikorski külügyminiszter folyamodványára ügyészségi vizsgálatot rendelt el különböző internetes portálokon megjelent antiszemita olvasói bejegyzések miatt.

Sikorski először - mint az országimázsért felelős miniszter - 2011 áprilisában fordult az ügyészséghez több vezető médium internetes oldalán megjelent gyalázkodó komment miatt. A fórumozók a külügyminiszternek a legfőbb ügyészhez, Andrzej Seremethez intézett levelére reagáltak, amelyben a külügyminiszter az antiszemita és rasszista gyűlöletbeszéd üldözésére hívott fel.
Az államügyészség tavaly májusban azonban leállította a vizsgálatot, mert álláspontja szerint az ügyhöz nem fűződik elegendő társadalmi érdek. A vizsgálat eredményeként azonosították azoknak a számítógépeknek az IP-címeit, ahonnan a bejegyzések származtak, de az ügyészség úgy ítélte meg, hogy ezzel az ő szerepe véget is ért. Egyúttal hangsúlyozta, hogy Sikorski magánemberként bírósághoz fordulhat panaszával.
A Sikorski által immár magánszemélyként megfogalmazott újabb beadványra válaszolva a varsó-mokotówi körzeti bíróság most úgy döntött, hogy a fasiszta és antiszemita internetes bejegyzések egyértelműen a lengyel jogba ütköznek, amely tiltja a fajgyűlöletre történő uszítást. Ezért az államügyészségnek ismét meg kell kezdenie a nyomozást.
Az internetes bejegyzések egy része Sikorski zsidó származású amerikai feleségére, Anne Applebaum neves újságíróra vonatkozott. Idén márciusban a Wprost című hetilap bocsánatot kért a külügyminisztertől. A Wprost korábban ideiglenesen le is állította honlapján a kommenteket, így akarván megakadályozni a gyalázkodó bejegyzések szaporodását. Sikorski a Fakt című bulvárlappal és a Puls Biznesu című gazdasági napilappal is perben áll, ezek azonban vitatják a laptulajdonos felelősségét.

Módosítás: ( 2013. január 13. vasárnap, 15:07 )