Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Ásatások Jeruzsálemben
E-mail Nyomtatás PDF

 

A második zsidó templom működésével összefüggésbe hozható pecsétnyomót találtak izraeli régészek


A második zsidó templom idejéből származó, annak működésével összefüggésbe hozható égetett agyag pecsétnyomót találtak izraeli régészek a jeruzsálemi óvárosban folytatott ásatások során.


 

A vasárnap bejelentett lelet az első feliratos pecsétnyomó az időszámításunk előtti 1. század és az időszámításunk szerinti 70 - a második zsidó templom rómaiak általi lerombolása - közötti időből, és az első olyan tárgyi emlék, amely a templomban folyó vallásgyakorlásra utal.
Eddig nagyon kevés tárgyi emlék került elő a zsidó templommal kapcsolatban, részben azért, mert az egykori templom helye nehezen hozzáférhető régészek számára a zsidó-muszlim ellentét miatt.
Régészek szerint a most előkerült pecsétnyomót kultikus célra szánt tárgyak, például olaj vagy áldozati állat megjelölésére használhatták. A szent szövegek nagyon szigorú "tisztasági" előírásokat tartalmaztak a papok számára a templomban használt tárgyakat illetően.
Ronny Reich, a Haifai Egyetem régésze szerint a pecsétnyomó az első olyan régészeti lelet, amely a templomban folyó, vallási célú vásárlási vagy áldozati tevékenységre utal. A két centiméter átmérőjű bélyegzőt Jeruzsálem hajdani főutcája mentén, közvetlenül a templomkomplexum mellett (a jelenlegi Siratófal közelében) találták

A pénzérme-méretű ókori "bélyegzőn" arámi nyelven két szó olvasható, amelyek azt jelentik, hogy "Isten számára tiszta". Izraeli régészek szerint a pecsétnyomóval valószínűleg azokat a tárgyakat jelölték meg, amelyeket alkalmasnak találtak arra, hogy használják őket vallási rituálék céljára a hajdani templomban.

Módosítás: ( 2012. január 11. szerda, 20:02 )