Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Ötven éve fogták el Eichmannt
E-mail Nyomtatás PDF

 

Ötven éve fogták el Eichmannt - kiállítás Jeruzsálemben


Adolf Eichmann elfogásával kapcsolatos tárgyakból nyílt kiállítás Izraelben ötven esztendővel azután, hogy az Argentínában rejtőző náci háborús bűnöst az izreli titkosszolgálat kézre kerítette.



Eichmannt 1961-ben állították bíróság elé Izraelben, a tárgyaláson több mint száz zsidó holokauszttúlélő tanúskodott a "népirtás tervezőjeként" ismert náci vezető ellen.

Az izraeli parlamentben hétfőn megnyílt kiállításon Benjamin Netanjahu kormányfő arról beszélt, hogy Eichmann tárgyalása a háborús bűnös elítélésén túl szimbolikus volt, azt jelezte a milliók meggyilkolásában részes bűnösöknek, hogy lakolni fognak a borzalmakért.

"Eichmann elfogása és bíróság elé állítása fordulópont volt, amellyel elkezdődött Izrael állam és a zsidó emberek igazságszolgáltatása a megkínzóik ellen" - jelentette ki a miniszterelnök.

Eichmann Ricardo Klement néven bujkált Argentínában, amikor a Moszad ügynökei rátaláltak, és egy titkos akció során Izraelbe szállították. A háborús bűnöst az 1961-ben lefolytatott jeruzsálemi tárgyalást követő évben akasztották fel.

A kiállítás anyaga három hétig tekinthető meg az izraeli parlamentben, majd egy tel-aviv-i múzeumba költözik át. A tárgyak között szerepelnek azok a fényképezőgépek, amelyekkel a Moszad ügynökei lefotózták a bujkáló nácit, a tárca, amelyben a hamis igazolványokat tartották az ügynökök, az Eichmann Buenos Aires-i lakásához készült kulcscsomó és a hamis, Zeev Zihroni névre szóló izraeli útlevél, amellyel az elfogott Eichmannt Izraelbe csempészték. Számos eredeti fénykép és dokumentum mellett Eichmann fésűjét és műanyag cigarettatárcáját is megnézhetik az érdeklődők.

Módosítás: ( 2012. január 11. szerda, 19:57 )