Ma napja van
Címlap Vallás, imaidők Heti szakasz Korábbi hetiszakaszok Pkudéj
E-mail Nyomtatás PDF

2014. február 23 – március 1


Főpapi fejfedő

Ezen a héten a Pkudéj ( elszámolás) szidrát- hetiszakaszt olvassák fel a templomokban. Ez Mózes II. könyvének zárószakasza, a XXXVIII. fejezet 21. versétől a XL. fejezet végéig.

Elkészült a nagy mű, a pusztai hajlék. Mózes maga mellé vette Itámárt, Áron fiát, mert a számoláshoz mindíg két ember kell, hogy ne érje szó a ház elejét, és számadást készítettek a felhasznált anyagokról, eszközökről.

634 kg aranyat, 2150 kg ezüstöt, 3 tonna rezet használtak fel az építkezés során. Mózes meggyőződött arról is, hogy Becálél és munkatársai mindent az Örökkévaló előírásainak megfelelően készítettek el. 
És megáldotta Mózes a 90. zsoltár szavaival: " legyen velünk Urunk Istenünk jóakarata !" Tedd maradandóvá kezünk munkáját, tedd maradandóvá munkánk gyümölcsét." 
A Frigysátor végigkísérte Izraelt pusztai vándorlásain, Józsué idejében először Gilgálban állították fel, később Silóban. Ott maradt a bírák korában végig, majd Dávid király Gibeonba szállíttatta. Salamon király hozatta fel Jeruzsálembe, ahol a Nagy Szentélyben kapott helyet.

Deutsch Gábor

www.or-zse.hu

Módosítás: ( 2014. március 04. kedd, 08:17 )