Ma napja van
Címlap Vallás, imaidők Heti szakasz Korábbi hetiszakaszok Háázinu -Szukkot
E-mail Nyomtatás PDF

2013. szeptember 15 - 18

Ezen a héten a Háázinu hetiszakaszát olvassák a zsinagógában. Jelentése "Figyeljetek". Több dal szerepel a Tórában, pl. a Vöröstengeri dal. Líraiságban, költészetben a Háázinu vetekszik az előbbivel.

Figyeljetek egek, hadd emeljek szót,
És hallja a föld szám beszédét,
Csepegjen tanításom, mint az eső,
Hulljon mint a harmat szózatom,
Mint a permetező eső gyenge fűre,
Mint záporeső a pázsitra,
Mert az Örökkévaló nevét akarom hirdetni.
Ismerjétek el I.-tenünk nagyságát.

A Vörös-tenger Szueznél

A figyelem felhívásra a héber más szót is ismer. A háázinu-t akkor használják, ha teli torokból a hegycsúcson állónak kell szólni, vagy a magasból kiáltunk a völgyben lévőnek. Hallja mindenki, aki távol van tőlünk, aki nem jár közénk, nekik is el kell ismerni I.-ünk nagyságát. Ez évben e verseket a megtérés szombatján olvassák fel. Az áhítatos hangulathoz illenek e költői sorok. Az Új Évet tíz bűnbánó nap követi, s azután jön Jom Kippur, az engesztelés napja. E napot megelőző szombatot nevezik Hosea próféta szavaival a megtérés szombatjának. Lelkiekben felkészülünk a szent nap, a Jom Kippur fogadására, mikor megpecsételik sorsunkat. Tisztában vagyunk a napok félelmetességével és ez minden cselekedetünket meg kell, hogy határozza.

Deutsch Gábor

 

Forrás: www.or-zse.hu

2013. szeptember 19 - 20

SÁTOROS ÜNNEP, SZUKKOT
I-II. nap

Tisri hó 15-16.
Ünnepi Tóra olvasás Mózes III. 22-26-23. fejezet végéig.

Szukkot ünnepe a Nyugati Falnál
A kézben a lülov és az etrog

Az első két nap Tóra olvasása ugyanazon szövegből áll.

A három zarándok-ünnep egyike a Szukkot, melynek mezőgazdasági vonatkozása is van. A betakarítás ünnepe. Sátorban lakunk, étkezünk, ha lehet, alszunk, az ünnep hét napján. Örülünk az ünnepnek. Ezért lengetjük az ünnepi csokrot, amely 4 növényből tevődik össze:

1. a pálmaág a lülov,
2. az etrog, a citrusfa gyümölcse,
3. a mirtusz három ága,
4. fűzfaág.

mirtusz.jpg (13937 bytes)
Mirtusz

A sátort nem szabad tető vagy erkély alá építeni, látni kell a csillagokat. Teteje lehet nád vagy összevágott faág. Legyen sűrű, déltájban több legyen az árnyék, mint a nap, de mint írtuk, ne takarja el a csillagokat. A sátrat igyekezzék mindenki szépen feldíszíteni.

Deutsch Gábor

Módosítás: ( 2013. szeptember 30. hétfő, 10:53 )