Ma napja van
Címlap Hírek/Események Meghívók ORZSE-CSÁKY Hírlevél 2015. nov. 9.
E-mail Nyomtatás PDF

 

 


 

8. évfolyam 13. szám

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

2015. november  9.

A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE – 2015. NOVEMBER

Zsidó vallástudományi események

November   9., hétfőn Jozsué/Jehosuá könyve című konferencián a megnyitó előadást Schőner Alfréd tartotta Jozsua ikonográfiai helyeDura Europosz-i zsinagóga mozaik sorozatában címmel.

A további előadások:

Karasszon István: Jozsué könyvének történetei és az ókori beszámolók a győzelemről, Oláh JánosJozsué/ Jehosuá könyve „…fújják meg a sófárokat!”, Hodossy Takács Előd:Jozsué könyvének helye a mai szentírástudományban, Uhrmann Iván: Jehosuá – egy pesszimista történet optimista ellenpontja, Peremiczky SzilviaA kilenc hős -  Jozsué minta a lovagi erény megtestesítője a középkorban, Török Csaba: Jozsué és Jézus – Hangsúlyok a patrisztikus értelmezésben, Darvas István: Józsué és a titkosszolgálat, Szécs JózsefErőszakról és háborúról az ókori zsidóság és a rabbinikus irodalom tükrében.

Részletes beszámolónkat majd honlapunkon olvashatják.

További konferenciák:

November 10., kedd, 12.30 – 19.00 óráig   Cedaka-Társadalmi

igazságosság-Emberi jogok

November 17., kedd,  10.00-17.00 óráig     A Magyar Zsidó Szemle első öt évfolyamáról

A részletes programot lásd honlapunkon!

http://www.or-zse.hu/mtud2015/index.html

http://www.or-zse.hu/mtud2015/cedaka-haberman-szocmunk2015.htm

http://www.or-zse.hu/mtud2015/kissendre-mzs-szemle2015.htm

OR - ZSE SZABADEGYETEM

Budapest

OR-ZSE Oktogonális terem

November  9., hétfő, 18.00 óra Szerdócz Ervin: A Tóra misztikus "I-tenképe"

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga

November 10., kedd, 17.00 óra Dr. Schőner Alfréd: Kohelet, a Prédikátor bölcsessége a Sátoros ünnep (Szukot) hagyományában

KONFERENCIA

Zsidó élet az AT-HU határ mentén, Történelmi együttélés Nyugat-Magyarországon címmel tudományos konferenciát rendeznek Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen, 2015. november 12-13-án. Egyetemünket Szántóné dr. Balázs Edit képviseli „Zsidók a Nyugat-magyarországi nagybirtokokon” című előadásával.

A HÖK HÍRE

A Hallgatói Önkormányzat tisztújító közgyűlésén megválasztották a HÖK alelnökeit: Kertész Lillajudaisztika II. és Barabás László rabbihelyettes szakos hallgatókat.

PhD VÉDÉS

Flaskár Melinda "A zsidó szociális gondoskodás története Budapesten a két világháború között" című disszertációjának védése 2015. október 8-án volt az ELTE Társadalomtudományi Karán. A Doktori Bizottság tagja volt  Dr. Hábermann Zoltán (OR-ZSE) is. Fleskár Melinda egyetemünkön kezdte szociális munkás szakon a tanulmányait. Gratulálunk!

A részletes beszámoló honlapunkon olvasható.

http://www.or-zse.hu/flaskar201510-1.htm

KÁNTORAINK AZ IHRA RENDEZVÉNYEN

2015. november 2-án este nagy jelentőségű nemzetközi eseménynek adott otthont a debreceni Pásti utcai orthodox zsinagóga. A Nemzetközi Holokauszt Emlékező Szövetség (IHRA) debreceni plenáris ülésének ünnepélyes nyitórendezvénye keretében négy kántor adott hangulatos koncertet. Fekete László főkántor, Budai MiklósNógrádi Gergely és Zucker Immánuel kántorok Neumark Zoltán zongoraművész kíséretével klasszikus és modern jiddis, ladínó és héber zeneműveket adtak elő szólóban, duettekben és végül együtt.

A rendezvényről résztletes beszámolót az alábbi linken olvashatnak:

http://dzsh.hu/content/hu/ihra_nyitorendezveny_a_debreceni_orthodox_zsinagogaban

A GOLDMARK-KÓRUS HÍREI

A májusi felvételek folytatásaként november 15-én és 22-én újabb felvételek készülnek a kórussal, tudtuk meg Ádám Máriától, a kórus vezetőjétől. Ha sikerül az anyagi feltételeket megteremteni, az anyagot CD-én is szeretnék megjelentetni.

2015. november 23. hétfőn 18.30 órakor  az  OR-ZSE Goldmark Kórusa hangversenyt ad a Régi Zeneakadémián.

MEGJELENT

Nemesnyik Judit az OR-ZSE szociális munkás szakos hallgatójának cikke jelent meg a Népszavában „Akkoriban élt a Keleti” címmel.

Az írás az alábbi linken olvasható:

http://nepszava.hu/cikk/1074675-akkoriban-elt-a-keleti

Az ALAPÍTVÁNY A  ZSIDÓ EGYETEMÉRT

Az Alapítvány köszönetet mond mindazoknak, akik 2014. évi adójuk 1 %-át összesen 121 509 forintot az Alapítványnak ajánlották fel. 2015. évi felajánlásukat is köszönettel várjuk! Számlaszám: 14100457 – 85529149 01000000

A nyilatkozat letölthető a honlapunkról!

www.or-zse.huSzép és jó hetet!

Szántóné dr. Balázs Edit