Pészahi receptek innen-onnan
Pészahkor mindig nehéz valami finomat, különlegeset készíteni a nagyon szigorú előírások miatt. Összegyűjtöttünk néhány receptet, amivel színesebbé tehetjük a pészahi napokat. Ezek a receptek tovább fejleszthetők, egy kis fantáziával és kreativitással.
Akinek vannak ötletei, régi, elkészíthető receptjei köszönettel vesszük, jövőre bővíthetjük peszahi recept gyűjteményünket.
SÓSAK:
2 MACESZ ZSEMLE
Hozzávalók:
1 pohár víz, 10 dkg margarin, 1,5 pohár macesz liszt, 4 tojás, só, bors, ¼ kávéskanál peszahra kóser sütőpor (Oblathnál kapható).
Elkészítése:
A hozzávalókat össze kell keverni, gombócokat formázni belőlük és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-30 percig sütni.
3 LATKESZ
Hozzávalók:
Személyenként 2 egész tojás, 1 kiskanál olaj, 2 evőkanál maceszdara, só, bors, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A tojásokat felütjük, hozzáadjuk az olajt, fűszereket, maceszdarát, majd villával jól felverjük. Palacsintasütőben felmelegítjük az olajt, nem túl sokat és nem nagyon forróra, nehogy megégjen, majd beleöntjük a masszát. Lepény formájúra körberázzuk, megsütjük, átfordítjuk és készre sütjük.
4 BUNDÁS MACESZ
Hozzávalók: (személyenként)
1 levél macesz, 1 egész tojás, só, bors, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A maceszt forró vízzel leönteni, csíkokra törni, majd a felvert tojásba mártani, és az olajban kisütni.
5 KREMZLI
Hozzávalók:
2 tojás, 3-4 kanál maceszdara, cukor, fahéj, 1-2 kanál darált dió, vagy reszelt narancshéj, narancslé, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverni, hogy jól formálható massza keletkezzen, lapított gömböket formázni, és olajban kisütni. Gyakran forgassuk meg, mert szeret odaégni.
6 PÉSZAHI ZSEMLE
Hozzávalók:
1/3 csésze olaj, vagy kb 5 dkg kóser margarin 2/3 csésze víz, 1 csésze maceszliszt, só, kis kanál cukor – ez elhagyható, 3 egész tojás. (1 csésze 2,5dl), ¼ kávéskanál peszahra kóser sütőpor (Oblathnál kapható).
Elkészítése:
A vizet az olajjal, sóval, cukorral felforralni, levenni a tűzről, hozzáadni a maceszlisztet, és addig keverni, amíg le nem válik a fazék faláról. A tojásokat egyenként hozzákeverni. A sütőt 210 fokra felmelegíteni, a masszából kb 10 gömböcöt rakni a kikent tepsire, egymástól jó távolra, mert megnőnek. Be a sütőbe, és 10 percig nem szabad kinyitni az ajtót, mert összeesik, szép sárgára kell sütni. nyitom ki a sütő ajtaját, majd szép sárgára sütöm.
7 MACESZOS TARHONYA
Hozzávalók:
2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.
Elkészítése:
A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.
8 MACESZTARHONYA
Hozzávalók:
2 macesz, forróvíz, vagy húsleveslé, só, bors, késhegynyi őrőlt gyömbér, petrezselyem, fokhagymás só (Oblathnál kapható) aki szereti, de akkor kevesebb só kell bele, olaj a sütéshez
Elkészítése:
Összetörjük a maceszlapokat apró darabokra, megáztatjuk a forró vízben vagy húsleveslében, belekeverjük a fűszereket, serpenyőben átsütjük, gyakran kevergetve összetörve, hogy tarhonyaszerű legyen. Önmagában is finom, de szaftos húsokhoz kiváló. Anyukám kedvence.
9 SAJTOS MACESZPOGÁCSA
Hozzávalók:
1 bögre víz, ½ bögre olaj, 1 bögre maceszliszt, 2 tojás, só, bors, reszelt sajt
Elkészítése:
Az alapanyagokat összekeverni sűrű masszává, vizes kézzel pogácsákat formálni, sütőpapírral kibélelt tepsibe tenni, aranybarnára megsütni.
ÉDESEK:
10 PALACSINTA
Ugyanúgy készítjük, mint a szokásos palacsintát, csak a liszt helyett maceszlisztet használunk.
11 BÖGRÉS DIÓS
Hozzávalók:
1 bögre őrölt vagy darált dió, 1 bögre kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, 1 bögre tej, 1 bögre maceszliszt, ½ bögre olaj
Elkészítése:
Összekeverjük a hozzávalókat, sütőpapírral kibélelt, vagy beolajozott tepsibe öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük.
12 KUGLI
Hozzávalók:
2 maceszlap, forró édes tej, 4 tojás, 4 kanál cukor, 1-2 csepp citrom, olaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítése:
A maceszlapokat összetörjük, a forró édes tejben megáztatjuk. A tojás sárgáját 2 kanál cukorral habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük a 2 kanál cukorral, a habos tojássárgáját és a felvert fehérjét nagyon óvatosan belekeverjük a már kihűlt megáztatott maceszbe, a masszát beleöntjük egy kiolajozott tepsibe, vagy jénai tálba és előmelegített sütőben készre sütjük.
< Előző | Következő > |
---|