Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Pészachi receptek
E-mail Nyomtatás PDF

Pészahi receptek innen-onnan


Pészahkor mindig nehéz valami finomat, különlegeset készíteni a nagyon szigorú előírások miatt. Összegyűjtöttünk néhány receptet, amivel színesebbé tehetjük a pészahi napokat. Ezek a receptek tovább fejleszthetők, egy kis fantáziával és kreativitással.

Akinek vannak ötletei, régi, elkészíthető receptjei köszönettel vesszük, jövőre bővíthetjük peszahi recept gyűjteményünket.

SÓSAK:

2       MACESZ ZSEMLE

Hozzávalók:

1 pohár víz, 10 dkg margarin, 1,5 pohár macesz liszt, 4 tojás, só, bors, ¼ kávéskanál peszahra kóser sütőpor (Oblathnál kapható).

Elkészítése:

A hozzávalókat össze kell keverni, gombócokat formázni belőlük és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-30 percig sütni.

3       LATKESZ

Hozzávalók:

Személyenként 2 egész tojás, 1 kiskanál olaj, 2 evőkanál maceszdara, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A tojásokat felütjük, hozzáadjuk az olajt, fűszereket, maceszdarát, majd villával jól felverjük. Palacsintasütőben felmelegítjük az olajt, nem túl sokat és nem nagyon forróra, nehogy megégjen, majd beleöntjük a masszát. Lepény formájúra körberázzuk, megsütjük, átfordítjuk és készre sütjük.

4       BUNDÁS MACESZ

Hozzávalók: (személyenként)

1 levél macesz, 1 egész tojás, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A maceszt forró vízzel leönteni, csíkokra törni, majd a felvert tojásba mártani, és az olajban kisütni.

5       KREMZLI

Hozzávalók:

2 tojás, 3-4 kanál maceszdara, cukor, fahéj, 1-2 kanál darált dió, vagy reszelt narancshéj, narancslé, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverni, hogy jól formálható massza keletkezzen, lapított gömböket formázni, és olajban kisütni. Gyakran forgassuk meg, mert szeret odaégni.

6       PÉSZAHI ZSEMLE

Hozzávalók:

1/3 csésze olaj, vagy kb 5 dkg kóser margarin 2/3 csésze víz, 1 csésze maceszliszt, só, kis kanál cukor – ez elhagyható, 3 egész tojás. (1 csésze 2,5dl), ¼ kávéskanál peszahra kóser sütőpor (Oblathnál kapható).

Elkészítése:

A vizet az olajjal, sóval, cukorral felforralni, levenni a tűzről, hozzáadni a maceszlisztet, és addig keverni, amíg le nem válik a fazék faláról. A tojásokat egyenként hozzákeverni. A sütőt 210 fokra felmelegíteni, a masszából kb 10 gömböcöt rakni a kikent tepsire, egymástól jó távolra, mert megnőnek. Be a sütőbe, és 10 percig nem szabad kinyitni az ajtót, mert összeesik, szép sárgára kell sütni. nyitom ki a sütő ajtaját, majd szép sárgára sütöm.

7       MACESZOS TARHONYA

Hozzávalók:

2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.

Elkészítése:

A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.

8       MACESZTARHONYA

Hozzávalók:

2 macesz, forróvíz, vagy húsleveslé, só, bors, késhegynyi őrőlt gyömbér, petrezselyem, fokhagymás só (Oblathnál kapható) aki szereti, de akkor kevesebb só kell bele, olaj a sütéshez

Elkészítése:

Összetörjük a maceszlapokat apró darabokra, megáztatjuk a forró vízben vagy húsleveslében, belekeverjük a fűszereket, serpenyőben átsütjük, gyakran kevergetve összetörve, hogy tarhonyaszerű legyen. Önmagában is finom, de szaftos húsokhoz kiváló. Anyukám kedvence.

9       SAJTOS MACESZPOGÁCSA

Hozzávalók:

1 bögre víz, ½ bögre olaj, 1 bögre maceszliszt, 2 tojás, só, bors, reszelt sajt

Elkészítése:

Az alapanyagokat összekeverni sűrű masszává, vizes kézzel pogácsákat formálni, sütőpapírral kibélelt tepsibe tenni, aranybarnára megsütni.

ÉDESEK:

10     PALACSINTA

Ugyanúgy készítjük, mint a szokásos palacsintát, csak a liszt helyett maceszlisztet használunk.

11     BÖGRÉS DIÓS

Hozzávalók:

1 bögre őrölt vagy darált dió, 1 bögre kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, 1 bögre tej, 1 bögre maceszliszt, ½ bögre olaj

Elkészítése:

Összekeverjük a hozzávalókat, sütőpapírral kibélelt, vagy beolajozott tepsibe öntjük és előmelegített sütőben készre sütjük.

12     KUGLI

Hozzávalók:

2 maceszlap, forró édes tej, 4 tojás, 4 kanál cukor, 1-2 csepp citrom, olaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítése:

A maceszlapokat összetörjük, a forró édes tejben megáztatjuk. A tojás sárgáját 2 kanál cukorral habosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük a 2 kanál cukorral, a habos tojássárgáját és a felvert fehérjét nagyon óvatosan belekeverjük a már kihűlt megáztatott maceszbe, a masszát beleöntjük egy kiolajozott tepsibe, vagy jénai tálba és előmelegített sütőben készre sütjük.

Módosítás: ( 2014. április 08. kedd, 10:35 )