Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Izraeli nagykövet - München 1972.
E-mail Nyomtatás PDF

 

Izraeli nagykövet: egyetlen politikai cél sem igazolhatja ártatlanok megölését


Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - A budapesti izraeli nagykövet szerint a terrorizmus ma is valós és állandó veszélyt jelent, Ilan Mor azt is hangsúlyozta, hogy egyetlen politikai cél sem igazolhatja ártatlanok megölését.A diplomata a müncheni olimpián 11 izraeli sportoló ellen elkövetett terrortámadás 40. évfordulója alkalmából tartott  budapesti megemlékezésen azt mondta, 1972. szeptember 5. az egyik legsötétebb napja az olimpiai játékok történetének, a terroristák ugyanis nemcsak az izraeli sportolókat támadták meg, hanem az olimpiai eszmét is, olyan értékeket, mint a békés versengés, a barátság és a kölcsönös tisztelet.
Az áldozatok emlékének a szabadság és a demokrácia szimbólumának kell lennie a jövő generációk számára a gonoszsággal és a sötétséggel szemben - hangoztatta. A nagykövet kiemelte az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni összefogás, harc fontosságát.
Emlékeztetett, az izraeli sportolókat azért ölték meg, mert izraeliek voltak, mert az országukat képviselték a játékokon. Rájuk is emlékeznek a Magyar Zsidó Múzeumban rendezett kiállítással - jegyezte meg.
Kitért arra is: a londoni olimpiával kapcsolatban többen felvetették, hogy nem illett volna a játékok hangulatához a megemlékezés az 1972-es áldozatokról. Nem lehet azonban méltóképpen ünnepelni a jelent anélkül, hogy a múltra ne emlékeznének - jelentette ki. Véleménye szerint Londonban egyperces néma csenddel méltó módon emlékezhettek volna meg az izraeli sportolókról, ami azt a világos üzenetet jelentette volna, hogy a terrorizmus elfogadhatatlan.
Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke kiemelte, a müncheni olimpián Magyarországot 232 olimpikon képviselte, akik 35 érmet - köztük 6 aranyat - szereztek. Azonban a játékokra "megrázó túszdrámaként emlékezik a sport világa" - mutatott rá. Mint felidézte, a támadás elkövetéséig a béke és barátság jegyében folytak a versenyek Münchenben, "a nácizmus szellemét elfeledve", egy új, megváltozott Németországban.
Az eseményen az áldozatok emlékére gyertyát gyújtott mások mellett Ilan Mor, Magyar Zoltán, Gedó György 1972-es olimpikon, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, 1972-es alelnöke, Kovács István atlantai olimpikon, Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) VII. kerületi polgármester és Kökény Roland 2012-es londoni olimpikon.
1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. Az akcióban 11 izraeli sportoló halt meg.
A terroristák 234, Izraelben bebörtönzött társuk, továbbá a hírhedt német Baader-Meinhof csoport vezetőinek szabadon bocsátását követelték, valamint szabad távozást Egyiptomba. Izrael azonban semmiféle engedményre nem volt hajlandó. A kudarcba fulladt túszmentő akcióban valamennyi túsz, öt terrorista és egy rendőr életét vesztette, három támadó sebesülten rendőrkézre került.
A tragikus események után - a modern olimpiák történetében első alkalommal - a játékokat egy napra felfüggesztették.