Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Tom Lantos lánya az antiszemitizmusról
E-mail Nyomtatás PDF

Tom Lantos lánya a terjedő antiszemitizmusról


Washington, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Az Európában és a Magyarországon terjedő antiszemitizmussal foglalkozott és egyértelmű fellépést sürgetett a magyar kormánytól Katrina Lantos Swett, Tom Lantosnak, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága néhai elnökének lánya a The Huffington Post nevű amerikai liberális portálon megjelent blogbejegyzésében.


Katrina Lantos Swett, aki a Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és Igazságosságért nevű szervezet elnöke, úgy véli: a magyar kitüntetését visszaadó Elie Wiesel azért határozta el magát e "drámai lépésre", hogy "ráébressze a világot a szélsőjobboldali magyar politikai diskurzusban megnyilvánuló nyílt antiszemitizmusra", valamint "szélesebb reflektorfénybe állítsa azt az aggasztó magyar tendenciát, hogy megpróbálják rehabilitálni a háborús idők azon vezetőit, akik mélyen érintettek voltak több százezer magyar zsidó deportálásában és meggyilkolásában". Emlékeztetett arra, hogy a Rágalmazás Ellenes Liga (ADL) egy márciusban nyilvánosságra hozott felmérése szerint a magyarországi válaszadók 63 százaléka értett egyet az antiszemita megállapításokkal. A kialakult légkörért az "újfasiszta" Jobbikot okolta. A szerző megemlítette a volt főrabbi elleni verbális támadást, a budapesti Wallenberg-szobor és egy zsidó temető meggyalázását.


"Az ilyen bűncselekményeket Orbán Viktor miniszterelnök és az ellenzék vezetői, csakúgy mint Magyarország nagy egyházainak többsége - helyesen - elítéli. Egy civilizált társadalomtól ennél kevesebb nem várható el" - írta Kartina Lantos Swett. "Mi több, a kormány fontos lépéseket tett annak tudatosításában, hogy Magyarország tragikusan bűnös 600 ezer magyarnak a holokauszt idején történt megsemmisítésében. 2012-t Raoul Wallenberg-évnek nyilvánította Wallenberg születésének századik évfordulója alkalmából, számos fontos eseményt és konferenciát rendezett azzal a céllal, hogy a múlt példáival tanítani és azokból tanítani lehessen" - írta Tom Lantos lánya.

Idézte Martonyi János külügyminisztert, aki a Wallenberg-év megnyitóján kijelentette: "A vészkorszak idején a magyar állam megmérettetett és könnyűnek találtatott. Nem tudta megvédeni állampolgárait, sőt - jóllehet idegen megszállás alatt - de elpusztításukhoz is segítséget nyújtott".
Lantos Swett szerint ezek "fontos és dicséretes" erőfeszítések, de "nem elegendőek". "Az Orbán-kormánynak többet kell tennie annál, hogy egyszerűen támogatja a toleranciapárti kezdeményezéseket; ezeket a pozitív kezdeményezéseket könnyű aláásni, vagy semmibe venni, amikor - Elie Wiesel szavaival élve - a hatóságok bátorítják a magyar múlt tragikus és bűnös epizódjainak tisztára mosását'" - írta Lantos Swett.