Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Áder: önbecsülésünkben támadott meg minket az inzultus
E-mail Nyomtatás PDF

 

 

Áder: az önbecsülésünkben támadott meg minket ez az inzultus


Budapest, 2012. június 6., szerda (MTI) - Az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért keddi inzultus a köztársasági elnök szerint. Áder János így fogalmaz az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett újságírók előtt, a Sándor-palotában."Ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".
A köztársasági elnök arra szólítja Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát, hogy "emeljünk közösen áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé". Javasolja, hogy egyszer és mindenkorra tegyük világossá: senki sem érezheti magát feljogosítva arra, hogy bárkit vallási, származási, kulturális vagy nemzeti identitásában megsértsen, megalázzon, fenyegessen vagy kirekesszen. "Aki mégis így cselekszik, az önmagát zárja ki a diktatúrák embertelen szellemiségét elutasító, szabadságszerető politikai nemzetünkből" - hangsúlyozza.
"A gyűlölet a rombolás energiája. Én az építeni akarókhoz szólok. Arra kérem minden honfitársamat, együtt emeljünk falat közös értékeink védelmében. Tegyük világossá, mondjuk el gyermekeinknek, és tegyük szóvá mindennapi életünkben: egyetlen rendes magyar ember sem áll a rombolás oldalán, ezért semmiféle közösséget nem vállalunk az ilyen és ehhez hasonló gyáva tettek magyarul beszélő ismeretlen elkövetőivel" - fejtette ki, rámutatva, hogy ki kell mondani: aki bármely okból és indokból politikai nemzetünk bármely tagját vagy közös értékét tagadja vagy meggyalázza, az önmagát gyalázza meg.
Áder János nyílt levelében idézi Erdő Péter bíboros április 15-i szavait, amikor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta: "a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal! Nem fér össze a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, semmilyen népcsoport ellen. (...) Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel! A Biblia szerint minden ember Isten teremtménye. Mindnyájan egymás testvérei vagyunk".
A kedden történteket felidézve a köztársasági úgy fogalmaz, egy magyarul beszélő rasszista ismeretlen fenyegette meg a nyílt utcán a 90 éves Schweitzer Józsefet, a mindenki által tisztelt Széchenyi-díjas tudóst és vallási vezetőt.

Áder János a nap folyamán otthonában meglátogatta Schweitzer főrabbit.