Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Holland szembenézés a sötét múlttal
E-mail Nyomtatás PDF

 

A holland Vöröskereszt szembenéz múltjának sötét foltjával

Amszterdam/Budapest, 2012. március 30., (MTI) - A holland Vöröskereszt első alkalommal ismerte el, hogy hibákat követett el a II. világháború alatt, többek közt megtagadta segítségét a haláltáborokban lévő zsidóktól.

 

Cees Breederveld, a Vöröskereszt igazgatója bejelentette, hogy független vizsgálatot kezdeményeznek a szervezet múltjáról - számolt be a holland NRC Handelsblad honlapja.
A II. világháború alatt a Vöröskereszt küldöttsége felkereste Auschwitzot, Theresienstadtot (Terezín) és Buchenwaldot, de nem ajánlotta fel segítségét a német koncentrációs táborokban szenvedő raboknak. A holland szervezet elbocsátotta zsidó munkatársait, és együttműködött a vérátömlesztésekre vonatkozó zsidóellenes szabályozás megszületésében. Még a háború után is alig tett valamit zsidók befogadása érdekében.
"A Vöröskereszt rettenetes módon szakított alapelveivel" - nyilatkozta Breederveld, aki egyelőre nem akar bocsánatot kérni, mert azt "üres gesztusnak" tartaná. "Mi értelme van a bocsánatkérésnek addig, amíg az ember nem tudja bizonyítani, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg?" - tette fel a kérdést. A szervezet múltját feltáró jelentésnek öt év múlva kell elkészülnie, a Nemzetközi Vöröskereszt fennállásának 150. évfordulójára.

 

Módosítás: ( 2012. április 05. csütörtök, 21:00 )