Ma napja van
Címlap Hírek/Események Hírek Vetélkedő - Wallenberg-év
E-mail Nyomtatás PDF

 

Középiskolai vetélkedő a Wallenberg-év keretében

Országos középiskolai tanulmányi vetélkedőt szervez a Roaul Wallenberg Alapítvány Régen volt? Hol is volt? címmel; a verseny a jubileumi Wallenberg-év egyik kiemelt eseménye lesz.

Raoul Wallenberg svéd diplomata, Budapest díszpolgára, aki a deportálások idején mintegy 20 ezer zsidó életét mentette meg, 100 éve született.
A centenáriumi év keretében megrendezett tanulmányi versenyre négyfős középiskolai csoportok jelentkezését várják felkészítő tanárukkal együtt. A vetélkedő a II. világháború történetét és annak a holokauszthoz kapcsolódó emberi, történelmi és kulturális részét öleli fel - tájékoztatott közleményben az alapítvány.
A versenyre február 10-ig regisztrálhatnak a csapatok a www.wallenbergegyesulet.hu oldalon. A portálon a verseny részletes leírása, témakörei és a felkészülést segítő anyagok listája is megtalálható.
Az első fordulóban a diákoknak egy internetes játék során kell bizonyítani tudásukat, a továbbjutók az elődöntőben írásbeli feladatsort kapnak és egy egésznapos játékos vetélkedőn vesznek részt. Az országos döntőt április 19-én Budapesten rendezik.
A Wallenberg-évet Martonyi János külügyminiszter és Carl Bildt svéd külügyminiszter nyitotta meg január 17-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, ekkor adták át a 2011-es Régen volt? Hol is volt? vetélkedő díjait is.
Raoul Wallenberg, 1944-ben ékezett Magyarországra követségi tikári rangban. A svéd diplomata mintegy 20 ezer zsidó embert mentett meg a deportálástól azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el, vagy védett házakba menekítette őket. Wallenberg később a szovjet hadsereg fogságába került, Moszkvába szállították, majd a szovjet titkosszolgálat székházának belső börtönében tartották fogva, ahol később életét vesztette. (MTI)