Ma napja van
Címlap Dr. Schőner Alfréd írásai Klein Ervin temetése - beszéd

Klein Ervin temetése - beszéd

E-mail Nyomtatás PDF


Schőner Alfréd beszéde Klein Ervin kántorművész temetésén, 2020. október 30-án

Díszoklevél


Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Rektori Tanácsa Klein Ervin főkántor úrnak több évtizedes művészi tevékenysége elismeréséül a Kántor-Művész címet adományozta 2006-ban.


מכלכל חיים בחסד

מחיה מתים ברחמים רבים

סומך נופלים, ורופא חולים ומתיר אסורים


Ellátod az élőket jóságosan,

Feléleszted a holtakat nagy kegyelemmel,

Támasza vagy az elesetteknek,

Gyógyítója a betegeknek,

Megszabadítója a foglyoknak,

Megtartod hűségedet a porban nyugvóknak.Klein Ervim főkántor, kántor-művész szombat délelőtti sáchárit imánál áhitattal és szépséggel átitatotott szavakkal fordult az Egek Urához.E szavakat idézve az Ő emlékét elevenítjük fel:

Klein Ervin csendes, visszahúzódó, brilliáns humorú ember volt. Lényegében 15 éves kora óta állt a hitközség szolgálatában. Fél évvel azután, hogy elkezdett zongorázni tanulni, már kántorokat kísért koncerten, harmóniumon zsinagógában.

מצות כיבוד אב ואם כמה חביב לפני הקב''ה

TÁNCHUMÁ, KEDOSIM 15


Így beszélt önmagáról:

Világéletünkben templomba járó család voltunk. Anyám ortodox, apám neológ családból származik. Apám rabbi családban, anyám kántor családban nőtt fel. Apai nagypapám rabbi volt. Testvére, nagyapai nagybátyám Klein Ábrahám,  a Rabbiképző tanáraként Scheiber professzort is tanította hajdanán. Másik nagyapám, Stern Izidor, a Garai utcai templom kántora volt. Nagyon szép gyerekkórust szervezett elsősorban saját gyermekeiből és az odajáró jó hangú gyerekekből. Valószínű ennek köszönhető, hogy anyai nagybátyáim szinte mind kitűnő kántorrá váltak. A leghíresebb közülük Mose Stern, aki még ma is a világ egyik legnagyobb kántorának számít.”

Ervin korán került az Akadémiára a kiváló zenepedagógus Gál József keze alá, majd Ungár Imre, a világhírű vak zongoraművész tanította. Nem akart koncertező művész lenni, mások segítése, kísérete volt számára a fontos. Igényelték is a közreműködését.

אדם מלחש בתוך לבו בתפילה מיד הוא שומע

TÁNCHUMÁ VÉJÉCÉ 4.


Nyolcan voltak testvérek, hat fiú és két lány. A testvérek a pályájukat tekintve már megosztottak. A lányok a világi pályát választották.

Ervin komolyzenét tanult. Bátyja, a gyönyörű hangú Kelen Tibor, akire még ma is nagyon sokan emlékeznek, a Magyar Állami Operaház énekese volt és egyben a Dohány utcai zsinagóga szólistája. Később neves kántor lett New Yorkban. Hosszú ideje már nincs közöttünk.

Öccse, Kelen Péter, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, különböző állami díjak kitüntetettje. Kiváló-, Érdemes és Kossuth-díjas művész.

Másik testvére, Kálmán Tamás a Bethlen téri zsinagóga főkántora és elnöke, aki rövid ideig szintén az Operaház tagja volt.

Iván öccse már irányba terelte az életét, de kitűnő hangú kántor is volt, amíg működött.

Csaba testvére szintén nagyon híres, de nem énekes, hanem Magyarország legkiválóbb boksz mesteredzője, aki két világbajnokolt is kinevelt. Ő hasonlít leginkább édesapjukra, aki szintén versenyszerűen bokszolt.

Két lányáról még nem esett szó. Edit inkább a polgári hivatást választott, Judit azonban elvégezte az OR-ZSE Judaisztika tanár szakát, héber nyelvet és judaisztikát tanít a Scheiber iskolában. Koncertjein héber és jiddis dalokat ad elő.

בהרבה שמות נקראת התפילה, אלו הן, תפילה צעקה רננה פגיעה

VÁETHÁNÁN 3. TÁNCHUMÁ


Ervin hangja szép, a liturgiai dallamokat jól ismerte, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tanította. Előbb a Dohányban, majd a Hegedűsben bizonyította rátermettségét. Hangját megörökítették a Kántor Művészet Magyarországon című nagylemezen. Időközben az OR-ZSE-n is megindult kántorképzésben is részt vett. Nagy sikertörténet, közel húsz helyen funkcionálnak az egyetem végzettjei vagy hallgatói.

A Bethlen téri templom gyermekkórusát és az Anna Frank gimnázium kórusát, majd a Hegedüs körzet férfikarát is nagy sikerrel vezeti itthon és külföldön egyaránt.

Ervin 2006-ban így nyilatkozott:

“ …a tanítás végigkísérte az egész életemet. Egészen fiatalon, szakközépiskolás koromban kezdtem el tanítani. Megszoktam, hogy 20 éves korom óta Ervin bácsi vagyok. Nagyon szeretek tanítani. Évek óta az OR-ZSE tanára vagyok. Kántorokat képzek és liturgia szakos hallgatókat az istentiszteletek anyagára tanítok meg. Húsz kántor tanítványom van, akik az ország minden részében komoly kántor funkciókat látnak el. És amit hivatásom egyik legkedvesebb részének tartok, a fiúk bár micvára való felkészítése. Számukat nem tudom, mert olyan sokan vannak, köztük olyanok is, akik ma már fiatal kántorok és rabbik”.

Nagyon szeretem a kántori hivatást és nagyon hiszek benne - mondta Ervin. Amikor a kántor odaáll az omed elé, megpróbál átalakulni és transzcendentális kapcsolatot létesíteni az örökkévalóval, és ezt tudja sugározni a hívek felé, akkor érezheti, hogy feladatát sikeresen végezte.

Héber neve: Szináj ben Jichák Ájzik.

Szináj, a kinyilatkoztatás helyszine. Kicsinyke hegy az óriások között. Belőle mégis , máig is árad a szellemiség.

A mi Szináj nevü kántorunk tudása, hatása is átiveli a távolságokat.

Jehi zichro báruch!!!

Fakadjon áldás emlékéből!

Családja, tanítványai, s a hívek itt élnek velünk, s viszik tovább emberségét, művészetének humánumát, a Mindenható iránti alázatát, humanizmusát.

Gyászolják:

testvérei: Tomi, Iván, Peti és Csaba.

felesége, Éva,

lányai Edit és Judit,

unokája Lili.

Legközelebbi rokonai és hozzátartozói ország- és világszerte.

Barátai és kollégái.

Búcsúzik a Hegedűs zsinagóga közössége, vezetői, hívei.