Ma napja van
Címlap Dr. Schőner Alfréd írásai Búcsú Lajtai Ágitól

Búcsú Lajtai Ágitól

E-mail Nyomtatás PDF

 


Búcsú Lajtai Ágitól

Lajtai Tamásné, lánykori nevén Környei Ágnes, Eszter bat Avrohom / Motl 1927 augusztus 1-én született Budapesten. A Hegedüs Gyula utcai körzet nőcsoportjának volt elnöke,

Zsidó leánygimnáziumban tanult.

1944 márciusában, amikor a német fasiszták megszállták Magyarországot, még nem volt egészen 17 éves.

Családjával csillagos házba került, és ott vészelte túl a háborút.

A családnak kiterjedt rokonsága volt az Alföldön; Cegléden, Szentesen, Szegeden, valamint a Felvidéken; Kassán, és Erdélyben; Aranyosmeggyesen.

Ágnes, ezen az aranyosmeggyesi felmenői ágon a bécsi Rothschildok, Salamon Rothschild leszármazottja lett.

Ebből a több tucat emberből egy kézen megszámolható túlélő maradt a Holocaust után.

A háború után egy zsidó ifjúsági mozgalom keretében ismerkedett meg jövendőbeli férjével, Lajtai Tamással, aki azt megelőzően jött vissza a munkaszolgálatból és a deportálásból. Ebből a frigyből született fiuk, Péter.

A szocializmus 42 éve alatt dolgozott és figyelmet fordított fia fejlődésére.

Fia, Péter, 1972-ben disszidált. Először Izraelben élt, majd Párizsban, Franciaországban, később Belgiumban, Antwerpenben, majd kis ideig New Yorkban, az Egyesült Államokban. Ágnes többször járt az unokáknál, mely látogatások ma már a felnőtt unokák legszebb emlékei közé tartoznak.

De szép emlékét nem csak unokái, hanem dédunokái is hordozzák, szerte a világon.

Ágnes, élete végén, 5 nemzedék legidősebbjének tudhatta magát családjában, lévén halála előtt egy évvel megszületett New Yorkban első unokájának az unokája.

2012-ben, éppen a new yorki unokáktól érkezett vissza Budapestre, amikor combnyaktörést szenvedett. Ezután még sok éven keresztül küzdött az egészségéért és életminőségéért, több-kevesebb sikerrel.

Ágnes 93 éves korában, végelgyengülésben meghalt.

Gyászolja fia, Péter, volt menye, Éva, unokái, Salamon, Rachel, Elimeleh, Hanna-Roza, Rivke, Mose, Hayim és Perele, valamint vejek, menyek, 16 dédunoka és 1 ükunoka. Gyászolja Péter párja, Judit, az ő gyermekei és unokái. Gyászolja és őrzi emlékét a Hegedűs Gyula utcai körzet közössége.

Valamint ölelésre tárt karokkal várja őt a Mennyekben unokája, Yoel, áldás emlékére.